Purse first – da song

Van een dierbare ontving ik onderstaand filmpje waarin de flamboyante waarde van de clutch wordt uitgediept met behulp van zang en dans. Laat gerust de muziek even meelopen als je de rest van deze site bekijkt, als achtergrondje.

 

Posted in damestasjeslezen | Tagged , , , , | Leave a comment

Een beetje verliefd

Klein tasje met veel spullen

Het kleine tasje van Tjitske

“Ben je niet moe na zo’n avond tasjes en broekzakken lezen?” vroeg Tjitske Hemkes me vanavond, terwijl ik achter de schermen, tussen lege fusten en dozen met wijnflessen, mijn alledaagse kleren weer aantrok. Zij had de hele avond foto’s gemaakt, ik had zitten tasjeslezen op een feestje van de KLM, ergens aan zee.
“Nee,” realiseerde ik me. “Niet moe. Het gevoel waarmee ik naar huis ga na een avondje tasjes lezen is eerder een beetje verliefd”. Verliefd op de openheid van de mensen die me hebben laten kijken in hun tas of broekzak. Die de inhoud van hun tas open en bloot op tafel leggen om zichzelf te laten lezen. Dapper, vind ik dat.

In een tas zie je zoveel persoonlijke informatie

tasjes lezen

En wat er allemaal in zit

Al heel snel is het ze duidelijk hoe zichtbaar je meest persoonlijke kwaliteiten en frustraties zijn, alleen al door de spullen die je met je meedraagt ‘voor het geval dat’. En ik mag dat, als damestasjeslezer, zien. Dat is een eer en een groot genoegen.
En, dat zie op de foto’s wel, het is ook altijd een verrassing. Want zeg nou zelf: in zo’n klein tasje, dat van Tjitske (links) namelijk, zo veel spulletjes (rechts)… dat kan niemand zien aankomen. En wat het allemaal betekent zeg ik lekker niet hier, want als damestasjeslezer heb ik mezelf discretie opgelegd. Over iemand waar je verliefd op bent ga je toch ook niet zomaar van alles verklappen…

Mail me als je ook eens wat tassen gelezen wilt hebben op een feestje of netwerkbijeenkomst.

Bij het KLM-feestje werd ik uitgenodigd via Spiritainment.
Daar hebben ze nog veel meer interessante feestversierders in huis!

 

Posted in damestasjeslezen, Geen categorie | Tagged , , , , | Leave a comment

Wat is die tas?

tasjeslezenNiet alleen vrouwen zijn gefascineerd door de tas. En vooruit, strikt genomen gaat het bij deze prachtige kunstwerken van Suzanna Scott meer om beursjes, maar wie belangstelling heeft voor typische vrouwenzaken zal willen blijven kijken…
Opmerkelijk gegeven is trouwens dat veel vrouwen liever naar hun tas of hun beurs kijken, dan naar zichzelf. Gelukkig zijn er zoveel overeenkomsten dat we die kleine omweg wel kunnen hebben. Wie in een damestas kijkt, kijkt immers in de ziel van een vrouw. Voor wie niet bang is voor intimiteit.

Meer weten over wat de damestas zegt over de vrouw of man
die ‘m koos?

Neem contact op voor een workshop Damestasjeslezen met vriendinnen, collega’s, familie of het hele team.

De website van Suzanna Scott is een bezoekje zeker waard. Ik werd erop geattendeerd door de Nederlandse kunstenares Elisa Lataster

Posted in damestasjeslezen, Geen categorie | Tagged , , , , | Leave a comment

Universitair Damestasjeslezen

LeidenDamestasjeslezenSsssst… Schuif even aan in de collegebanken van de Universiteit van Leiden.
Het hele symposium op 24 april 2017 gaat over technieken om de toekomst te voorspellen, het heden te duiden en het verleden te begrijpen.
‘Divinatory Techniques in the Netherlands’, heet deze lezing van Hanneke Minkjan, die jaren onderzoek deed naar de Nederlandse Nieuwe Heidenen.
De hoofdtitel is weliswaar ‘What Cards and Coins reveal’ (Wat kaarten en munten onthullen) maar ook Tarot Systeem Opstellingen en ‘Lady Purse Reading’ – het neo-klassieke Damestasjeslezen – staan in de lijst van waarzegtechnieken. Universitair damestasjeslezen dus. Met, onder andere, een foto van mij, omdat ik die twee bedacht en ontwikkeld heb. Keileuk! Zo kom ik toch nog eens op een universiteit terecht.

Zonder academische opleiding

Trouwens: Damestasjeslezen en Tarot Systeem Opstellingen zijn uitstekend te gebruiken bij groepen, al heb je een collegezaal vol. Je hoeft er geen academische opleiding voor te hebben om er een lezing of workshop over te organiseren met Yoeke Nagel. Mail even voor een vriendinnenfeest, een teambuilding, een bijzondere verjaardag of een vrijgezellenmiddag met Damestasjeslezen.

Mail voor meer informatie en overleg.

(Mijn grote dank voor de foto’s gaan uit naar de dappere student die het hele college volgde, en naar de tussenpersoon die me er op wees!).

Posted in damestasjeslezen, Geen categorie | Tagged , , | Leave a comment

Queen’s handtasje voorspelt Quexit

Queen Mum's tasje verklapt aankomende Quexit

 

Wat een heerlijke foto op de voorpagina van het NRC vandaag. De Queen die in haar eigen woonkamertje kennismaakt met die knielende mevrouw die Engeland moet gaan besturen. Even afgezien van alle kanttekeningen daarbij: het meest interessante aan dit gebeuren is natuurlijk dat de Queen haar handtasje (hetzelfde vormvaste knipmodel als wat Thatcher gebruikte) aan haar arm houdt. In haar eigen woonkamer dus. Wie doet dat? Waarom doet iemand dat?

Drie functies van de damestas

Ik heb het al vaker gezegd: een tas heeft drie functies:

1- vervoersmiddel van spullen (waarheen, als je thuis bent?)
2- identiteitsbepaler (zijn er mensen die twijfelen aan de Queen’s identiteit?)
3- houvast, een klein stukje draagbare privacy, in een woelige wereld (is haar huiskamer woelig?)

Quexit!

Kennelijk heeft de Queen houvast nodig, twijfelt ze zelf aan haar identiteit en heeft ze het gevoel dat ze ergens heen moet. Dat beeld kennen we wel, helaas.
Als damestasjeslezer voorspel ik dat de Queen heel binnenkort van het toneel zal verdwijnen en dan ergens in alle rust met haar tasje mag spelen. Ze heeft er hard voor gewerkt, nu is het op. Quexit.

Posted in damestasjeslezen, historie, voorbeeld tas | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Tasjes in de oertijd

Tasjes zijn van alle tijden, alle culturen. Dat kun je met grote zekerheid beweren want er zijn bewijzen van en je ziet ze in dit filmpje. We kunnen dan wel denken dat een ‘tas’ vooral een vervoersmiddel is voor Nuttige Voorwerpen, maar kennelijk is het vanaf de oertijd ook al iets anders geweest. Een statussymsbool? Een magisch voorwerp? Een buideltje om kruiden of religieuze voorwerpen in te vervoeren? Dat weten we dan weer niet. Maar dat het tasje altijd al meegedragen is, overal, staat vast. Niks veranderd dus.
Tasjes in de oertijd

 

via GIPHY

Posted in damestasjeslezen, historie | Tagged , , , , | Leave a comment

Internationale Dag van de Handtas – TVLimburg

Een dag van de… huh? Wat? Bestaat er een Internationale Dag van de Handtas? Jawel. Op 10 oktober. TVLimburg ontdekte het en nodigde me in het kader daarvan uit om te komen damestasjeslezen in Venray.
Over tasjes, leefgruis, veel ballen in de lucht houden en het belang van een goede sluiting.

Posted in damestasjeslezen | Leave a comment

Tassenliedjes

krachtleeuw“We doen een uur interview voor Studio Alphen.nl,” zei Marian van Noort, radiomaakster, “over Damestasjeslezen en wat jij verder zoal doet. En noem dan even vijf liedjes die we tussendoor kunnen draaien.”

Vijf Tassenliedjes… Pfoeiiii! Snel een oproepje op Facebook gezet dus om aan meedenkers te vragen naar goede nummers. Nou jaaaaaa zeg, wat er al niet wordt gezongen over tassen!
Ik geef je linkjes naar de mooiste.
En na de uitzending natuurlijk ook een linkje naar het interview.

En 10 Tassenliedjes op een rij vind je hier.

Dank dank, Wilma Mulder, Mieke Tennant, Hetty ten Holt, Rene Hildesheim, Maurice Kummer!

Posted in damestasjeslezen, meer dan tasjeslezen | Tagged , , , | Leave a comment

‘Ze komen voor kleur’

nanatassen“Vrouwen komen vaak binnen voor kleur,” vertelde de Haarlemse tassenmaakster Nana Bouwens me.
Zij volgde een paar jaar geleden de workshop ‘Damestasjeslezen voor tassenmakers’ en past daar met grote souplesse en elegantie technieken van toe in haar werk. Afgelopen zaterdag kwam ik haar weer tegen op de Materialenbeurs in Utrecht, toen ik daar een lezing gaf over de nieuwe opleiding ‘Krachttassen maken’.

“Vrouwen zien die mooie bontgekleurde lappen stof en leer liggen in m’n atelier. Daar willen ze heel graag een tas van laten maken,” zei ze. Knalrood, diepgroen, zeeblauw, schitterend zilver… Van elke kleur is wel een tas te maken die uitstraalt dat de draagster ervan lef heeft, gezien durft te worden, staat voor haar eigen smaak en creatieve geest. Gretig bekijken ze alle kleuren. En dan gebeurt er iets vreemds. Met een diepe zucht worden de kleurtjes aan de kant geschoven als het model voor de tas eenmaal is bepaald. “Doe toch maar gewoon bruin of zwart,” zeggen ze dan. “Dat past tenminste overal bij.”nana-bouwens-made-buy-nana-werktas-roze-stippen-tassen-mode-nieuws
“Jammer hè? Ze komen binnen voor kleur. Maar ze gaan weg met een bruine of zwarte tas,” merkt Nana op. Kennelijk is het toch te griezelig voor veel vrouwen om op te vallen. De materialenbeurs verliet ze uiteindelijk met een trolley vol nieuwe lappen. Bruin. Zwart. Maar de lekker gekleurde lappen heeft ze gelukkig ook in huis hoor. Voor wie wel gezien durft te worden.
Rudolph-kleinEn deze groene is gemaakt door Marieke de Vree. Zij maakt heel geestige bontgekleurde tassen waarmee je beslist niet ongemerkt kunt rondlopen. ‘Rudolph the rednose reindeer’ heet deze. Met drie verwisselbare neuzen geleverd.

Posted in damestasjeslezen | Leave a comment

Geen tas

IMG_0465“Maar ik draag nooit een tas!” roepen vrouwen soms een beetje teleurgesteld als ze horen dat ik damestasjeslezer ben. “Daar kun jij dus zeker niks over zeggen.”
Nou ja zeg, natuurlijk wel!
In mijn leven als damestasjeslezer heb ik al heel wat tasloze vrouwen ontmoet en ondervraagd over hun beweegredenen. Let op.

Vier redenen om geen tas te dragen

Er zijn, voor zover ik dat tot nu toe heb gezien, 3 motivaties voor vrouwen om geen tas te dragen:

1- Zelfstandigheid
Hechten aan grote zelfstandigheid: je aandacht is ook altijd voor een klein stukje gekoppeld aan je tas. Draag je je spullen op het lijf (zoals veel mannen dat ook graag doen) dan heb je meer aandacht vrij voor je omgeving en jezelf. Vaak vrouwen die hun manlijke kanten goed ontwikkeld hebben.

2- Koekoeksvrouw
Koekoeksvrouwen geven graag hun spullen af aan een vriendin of partner: ‘Hou jij dit even vast want ik heb geen tas bij me.’ Sprankelende dames, maar wat minder van de verantwoordelijkheden dragen. Dat doe jij voor ze, want zij weten niet of ze nog een rondje kunnen geven of niet. Jij hebt immers hun portemonnee in jouw tas te logeren.

3- Hersteltijd
Vrouw in crisis: na operatie, scheiding e.d. voelt een tas soms als een te zware belasting.
Liever even zonder en al je energie besteden aan jezelf en je herstel. Een tas heeft immers voortdurend aandacht nodig (waar is ie, is ie dicht, zit alles er nog in…) en nu ga jij zelf voor.

En dan is er nog een vierde reden:
4- Lichtheid
Nee, niet omdat een tas zwaar zou zijn, maar omdat deze tasloze vrouw in de vierde categorie ervan overtuigd is dat ze werkelijk niks nodig heeft. Ze ziet de stralende lichtheid van het bestaan. Alles zit in haar en ze weet dat ze creatief genoeg is om de oplossing te vinden als de uitdaging zich aandient.

Posted in Geen categorie | 1 Comment