Coronatasjes: Helma

Deze tas is behoorlijk veranderd onder invloed van Corona. Wat is er allemaal aan toegevoegd en – nog veel leuker natuurlijk – wat zegt dat over Helma, van wie de tas is? Ik beloofde haar een damestasjeslezing van haar tasje en ze reageerde direct enthousiast. Bovendien liet ze me meteen weten dat ik er niet zo ver naast zat. Ook leuk om te horen natuurlijk.

Damestasjeslezen: Helma onder het vergrootglas

Ha Helma,

Als ik het zo zie ben je een vrolijk, doortastend mens, die van aanpakken houdt. Klopt, maar het aanpakken wil ik ook wel eens uitstellen.
Je opvallend gekleurde tas maakt dat ik denk dat je niet bang bent om gezien te worden, dus qua karakter houd ik het op  Ik word graag gezien, heb toneel gespeeld en zit nog in 2 koren een goed zelfvertrouwen het heeft wat tijd gekost, maar nu is het een feit, zorg voor je omgeving (handgel, mondkapje) en jezelf vooral voor mezelf en mijn vriend (dat schitterende opvouwbare bestek (waardevol met betekenis, 30 jaar geleden gekregen van een geliefde, die nog steeds een vriend is) en je Ericazegeltjes), en je voorkeur voor bordeauxrood / donkerroze wijst op een warm hart. Je extra boodschappentas wijst op drukke dagen, want je weet nooit wanneer je even een winkel binnen kunt wippen om even snel je boodschapjes te halen. (dat klopte voor de coronatijd) Dat je ook je agenda van vorig jaar nog in je tas hebt verbaast me een beetje.  Als ik daar nou echt wat over zou moeten zeggen kan ik twee kanten op: misschien ben je zo praktisch ingesteld dat je je nieuwe agenda in het comfortabele oude hoesje hebt gestoken (klopt, ik zat een beetje krap bij kas, dus dan maar het oude hoesje gebruiken, ik gebruik mijn geld liever voor koffie op een terras( maar dat denk ik niet want de rode eronder lijkt me die van dit jaar) die rode is een portemonnee, of je hebt vorig jaar te maken gekregen met iets ingrijpends dat nu nog niet afgehandeld is. Gelukkig niet.

Ik vermoed dat je een zeer zelfstandig type bent die zonder mokken de handen uit de mouwen steekt waar dat nodig is. (zelfstandig wel, maar niet altijd zo snel met die handen uit de mouwen, behalve vroeger in werk). En ik hoop dat je een leidinggevende functie hebt ergens, want dat kun je zeker aan. Ik heb verschillende leidinggevende functies gehad, nu gepensioneerd.

Keileuk vind ik de reactie van Helma. Dank dank.
Wie nog meer haar tas even wil omkieperen om te laten zien wat erin is veranderd door de coronatijd: welkom. Mail maar even.

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Corona-damestasjes: Beatrijs

“Ja hoor, je mag gerust zeggen wat je ervan denkt als je m’n tasje ziet. En er is niet veel aan veranderd, maar wel een paar dingen, met het oog op corona. Liever niet mijn naam noemen,” zei Beatrijs. Prima. Ze kieperde haar tas voor me om en vertelde er twee dingen bij: ze heeft haar museumjaarkaart en haar Artis-abonnement eruit gehaald. Die kan ze nu toch niet gebruiken.
En dan nu de mailwisseling tussen Beatrijs en mij. Ik beloofde haar namelijk dat ik haar tasje even voor haar zou lezen voor haar, als bedankje dat ze ‘m om had gekieperd.

Museumjaarkaarten

Beste Yoeke,
Wat leuk. Bij deze een foto van mijn damestasje en ernaast de spullen uitgestald – of had ik het om moeten kiepen haha? Door Corona is er niks veranderd behalve dat ik tijdelijk de museumjaarkaarten en artis pasjes eruit had gehaald omdat die instanties dicht waren.
Ik vind het een heel spannend initiatief. Ben benieuwd naar de lezing.
Dank en alle succes gewenst, Yoeke!
Wat leuk dat je je tasje meteen even laat zien. Ja, omkieperen en niet uitstallen was beter geweest, maar we doen het maar even hiermee.
Ik heb naar je tas met inhoud gekeken als Damestasjeslezer en ik moet je eerst al zeggen: jij weet natuurlijk altijd zelf het beste wat de voorwerpen voor jou betekenen, ik doe er maar een gooi naar, van buitenaf. Ik kan het dus gerust helemaal mis hebben hoor! Maar wat ik nu denk is dit:
Wat me opvalt is dat je kennelijk toekunt met heeeeeeeel weinig. Je hebt een klein tasje, elegant en toch een beetje stoer met die dopjes erop. Je portemonnee en je pashouder heb je denk ik zelf bij je tas gezocht, het past leuk bij elkaar. Je hebt dus echt je eigen stijl. De pasjes heb je heel duidelijk uitgestald, dank. Je schreef me dat je tijdelijk je museumjaartkaarten en artspasjes eruit hebt gehaald omdat die toch dicht zijn. Omdat je dat in meervoud stelt denk ik dat je een alleenstaande moeder bent. Je bent onder de 40 en een lekker zelfstandig type. Je bent gewend jezelf wel te redden, want dan weet je waar je aan toe bent. Dat komt omdat je houdt van efficiëntie, heldere regelgeving en duidelijke afspraken. Je weet wat je zelf kunt en je hebt voldoende zelfvertrouwen om de boel snel op te lossen als het even tegenzit. ’Niet lullen maar poetsen’ werkt prima bij jou.
Een kleine kanttekening: soms houd je de buitenwereld net ietsjes te ver op een afstandje. Anderhalve meter? Jij zou er denk ik liever vijf van maken voor mensen die je niet kent. En dat staat los van die corona toestanden. Wie je toelaat in je leven mag alles van je weten, anderen moeten eerst maar eens rustig je vertrouwen winnen. Oh, en je hebt een hond, maar dat was makkelijk te raden.
Ik hoor graag je reactie.
Met hartelijke groet
Yoeke Nagel
Damestasjeslezer

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Corona-handtasjes: Anne-Jane

Wat verandert er in je handtas in deze coronatijd? De vraag is volkomen logisch: we slepen uitsluitend met ons mee wat we nodig hebben. En omdat de omstandigheden veranderen (want coronatijd) verandert ook de inhoud van je tasje. Ik vroeg wie eventjes haar tasje wil omkieperen om mee te kunnen kijken wat er dan anders is. In de serie ‘Corona-handtasjes’ eerst die van Anne-Jane.

Anne-Jane heeft opvallend weinig bij zich. Daarom is het des te opmerkelijker dat in haar coronatas twee toevoegingen zitten die er ‘vroeger’ niet in zaten: handgel in een handig tubetje, lekker klein, want Anne-Jane besteedt haar tasruimte liever aan iets anders. De tweede coronagast is een plastic zipzakje met wat wc-papier erin. Je zou misschien denken dat ze daar haar neus mee snuit, maar dat is niet zo want daarvoor heeft ze een gezellige stoffen zakdoek met bloemetjes.

Avontuur

Het wc-papier laat zien dat ze met overgave het avontuur van de nieuwe mogelijkheden aangrijpt. ‘Als ik op weg ga om mijn kleinkinderen te zien, in de tuin, dan kan ik niet eventjes bij de benzinepomp stoppen voor een plas. Daarom neem ik wc-papier mee: als ik echt moet stop ik ergens en dan kruip ik wel achter een struikje. Heb ik toch netjes papier bij me.’
En hoe bevalt dat buitenplassen Anne-Jane?
‘Weet ik nog niet, tot nu toe is het nog niet nodig geweest,’ zegt ze. Maar dat betekent nog niet dat het wc-papier uit de tas kan. Je weet immers maar nooit. En dat is sowieso het argument voor de meeste spullen in je tas.

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Het einde van de damestas

Dames, het is bijna voorbij. De damestas is binnenkort zoooooo 2020, zoooooo achterhaald! Ik zag het in Florence, waar ik op vakantie was. Je weet: Florence is de bakermat van de Westeuropese mode. Daar is altijd alles te zien wat tien jaar later superhip is in ons eigen land. En ik zag er – pas na een tijdje hoor, want het valt bijna niet op – dat de meest modebewuste vrouwen geen tasje meer dragen maar hun telefoon. Aan een diagonaal koord, om het lijf. Op precies dezelfde manier als hoe de meeste vrouwen hier hun tas dragen: lange draagriem op de schouder, tegen de hals, en tas op de tegenoverliggende heup. In Florence dus geen tas op de heup, maar een telefoon.

Waarom nog een tas meezeulen?

Hoe triest het ook zou kunnen zijn, als de damestas helemaal uit het straatbeeld verdwijnt, het is wel logisch. Als Damestasjeslezer kom ik ook steeds minder spullen in een tas tegen. Een meetlintje, adressenboekje, notitieboekje en pen, kompas, camera, boodschappenbriefje, zelfs je bankpasje… je hebt het allemaal in je telefoon zitten. Een tas meezeulen? Waarom zou je nog?

Trendy dames uit Florence!

Nou, dat zal ik je vertellen, trendy dames in Florence! Omdat een tas niet alleen een vervoersmiddel is voor spullen, maar ook een houvast, een Vriendin waar je je een beetje achter kunt verschuilen in de grote ingewikkelde wereld. En een tas is ook nog eens een fashion statement: je laat ermee zien wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven, wat je stijl is.
Oh wacht. Dat kan beiden ook met een telefoon natuurlijk. Awkward moment in die grote ingewikkelde wereld? Dan pak je gauw je telefoon er even bij om aandachtig op te turen tot het weer gaat. En je telefoon aan een elegant touw op het lijf dragen is natuurlijk ook een fashion statement, anders zouden hippe dames in Florence het niet doen.

Beroepskeuze-advies?

Het is dus echt waar: de damestas is aan haar laatste ronde bezig. Laten we er dus zuinig op zijn en haar met zorg en trots dragen, nu het nog kan. En ik ga alvast een ander beroep zoeken, want als Damestasjeslezer valt er binnen afzienbare tijd waarschijnlijk niet veel meer te doen. Al blijf ik voorlopig nog beschikbaar voor het lezen van alle damestassen en een enkele telefoon.

Geplaatst in damestasjeslezen | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Zwart of bruin tasje

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik zwarte tassen gebruikt. Nou ja, soms met een kleuraccent hier of daar, of met een verrassende voering. Maar in grote lijnen: zwart.
Als Damestasjeslezer heb ik natuurlijk ook zorgvuldig onderzocht waarom dat zo is. Wat bezielt mensen om een zwart tasje te dragen? Wat zegt het over je karakter?
Ik vroeg het honderden vrouwen en kreeg vrijwel altijd hetzelfde antwoord: ‘Zwart is een neutrale kleur, lekker makkelijk.’ En zo heb ik het zelf ook altijd ervaren. Mensen met een zwarte tas willen gewoon hun gang gaan, hoeven niet zo nodig op te vallen (behalve als je een glimmende laktas met een hoop bling draagt, maar dat is een ander verhaal) en zijn praktisch ingesteld. Dat geldt nog eens extra voor vrouwen die kiezen voor wat je in vaktermen zou noemen: ‘een klein zwart tasje‘. Het verkleinwoord voor ‘tas’ komt trouwens bijna altijd terug als de tas zwart is.

Bruine tas

Maar vroeg ik vrouwen die kozen voor een bruine tas naar hun beweegredenen, dan kreeg ik antwoorden die erg leken op het zwartetasargument: Een bruine tas past overal bij en hij valt niet zo op.’ Jarenlang heb ik ermee geworsteld. De motivatie van vrouwen om een bruine tas te kiezen lijkt zo veel op het argument van de overtuigde zwartetassendraagster dat ik niet goed de vinger kon leggen op het subtiele verschil. Wat maakt dat de ene vrouw beslist geen zwart tasje wil en de andere vrouw erbij zweert en nog niet dood gevonden wil worden met een bruine tas?

Bruin past overal bij

Gisteren heb ik een levensveranderende aankoop gedaan. Op een rommelmarkt (dat heet tegenwoordig ‘Luikse markt’, ongeacht de stad waar het kraamgebeuren plaatsvindt) kocht ik een nieuwe, brandschone, maar gebruikte tas. Een bruine. Mijn eerste bruine na mijn schooltas, zo’n veertig jaar geleden. Het was een opwelling, dat geef ik toe. Mijn zwarte heeft al een tijd een kapot naadje en ik kwam er niet toe om ‘m te laten repareren zodat hij alsmaar pennen lekt. Ik ben dus sinds een etmaal een bruinetassendraagster. En nu snap ik het eindelijk, geloof ik. Het verschil tussen een zwart tasje en een bruine tas zit ‘m in dat zinnetje …past overal bij.’

Provocerend zwarte tas

Ik ben veranderd. Ik vind het helemaal niet meer zo erg om ergens bij te passen. Op de middelbare school, de tijd van mijn vorige bruine tas, was ik me ook heel puberbewust van het harde sociale principe: je past er bij of je past er niet bij. Destijds koos ik er op zeker moment voor om dat bruine ‘overal bijpassen’ aan de kant te zetten. Zoals dat hoort op dit leeftijd. De dapperen droegen toen al een provocerend zwarte schooltas. Die hadden schijt aan wat er van hen verwacht werd en gingen gewoon hun eigen gang. Voor mij duurde het even voordat ik dat ook durfde.

Het verschil tussen bruin en zwart

Als Damestasjeslezer met deze totaal nieuwe en kakelverse bruinetas-ervaring en die oude bruinetas-herinnering denk ik nu dat het verschil tussen een bruine tas en een zwart tasje dit is:

-Vrouwen met een zwart tasje zijn zelfbewuste types die graag ongestoord hun eigen gang gaan, hun eigen ideeen ontwikkelen en praktisch ingesteld zijn. Ze staan voor wat ze ondernemen en vertellen daar graag over als je ze ernaar vraagt. Ze noemen hun tas ‘tasje’ om zijn functie te relativeren. Tas heeft een grote ‘vervoersmiddelfunctie’.*)

-Vrouwen met een bruine tas zijn zelfbewuste types die ook wel achter de coulissen hun eigen gang willen gaan. Ze zijn zich bewust van hun sociale omgeving en willen daar graag rekening mee houden. Ook zij zijn praktisch ingesteld en het kost ze dan ook geen moeite om ook eens iets voor een ander te doen. Ze gebruiken geen verkleinwoord voor hun bruine tas uit respect en loyaliteit: tas heeft een grote ‘vriendinfunctie’.*)

*) Meer over de drie functies van de tas vind je hier.

Wat denk jij over bruin of zwart tasje?

En nou brand ik natuurlijk van nieuwsgierigheid. Wat denk jij? Ben je er eentje van zwart of bruin tasje? En herken jij jezelf in deze botte globale typering (die natuurlijk sowieso mank gaat omdat je mensen niet in zulke hokjes kunt douwen)? Of zie ik iets heel erg over het hoofd?
Laat het me weten, alsjeblieft. Mail me even met jouw visie op het verschil tussen het bruine en het zwarte tasje – en wat die keuze zegt over het karakter van de draagster ervan.

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged , , , | 1 reactie

De 3 functies van je tas

Elke tas heeft 3 functies, ontdekte ik als Damestasjeslezer, door er heel heel heel veel te bestuderen en de draagster of drager ervan te ondervragen.
Gaat ie dan he, maar niet verder vertellen, want ik heb er jaren over gedaan om dit te ontdekken:

1- Vervoersmiddel

In een tas sjouw je spullen van de ene plek naar de andere. Van huis naar werk, van school naar kroeg, van festival naar hotelkamer, van trein naar vriendin. Je stopt er van alles in voor het geval dat, en als je iets nodig hebt kun je het blindelings pakken.

2- Vriendin

Tas is bij je. Je bent niet alleen. Ga je naar een bijeenkomst? Dan kun je tas je plekje laten reserveren door ‘m alvast op een stoel neer te zetten terwijl jij nog even koffie pakt. Ken je niemand op een feestje? Tas is bij je. Je kunt er even in grabbelen om je een houding te geven, je kunt ‘m voor je borst houden als bescherming als je een receptiezaal binnen loopt waar je misschien wel niemand kent. Je bent niet alleen.

3- Visitekaartje

Niemand koopt ‘de tweede van links’ als het om een nieuwe tas gaat. Je tas past bij je. Het geeft weer wat jij belangrijk vindt. Het is je stijl. Je kunt je ermee identificeren. In die zin is je tas je visitekaartje. Dit ben jij en daarom kies je voor deze tas. Althans, deze dag dan, of deze periode van je leven. Als jij verandert, veranderen je stijl en je tas mee.

Welke functie weegt voor jouw tas het zwaarst?

Elke tas heeft deze drie functies. Maar voor sommige mensen is de ene functie belangrijker dan de ander. Bij sommige tassen valt er zelfs wel eens een van deze drie functies helemaal weg. In een clutch vervoer je nu eenmaal niet zoveel spullen. En een doorschijnende tas is wel een heel gewaagd visitekaartje, maar als vriendin heb je er niet zo’n vertrouwelijke band mee omdat iedereen erin kan kijken (wat ook bepaalt wat je er, zichtbaar, in durft te vervoeren).

Meer functies van je tas

Weet jij nog tassenfuncties die niet onder deze drie noemers vallen? Laat het me weten. Ik leer graag nog meer over tassen en wat ze eigenlijk over ons zeggen, achter onze rug om.

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged | Een reactie plaatsen

Handtasstrijdster

De handtas is een symbool voor strijdlust en rechtvaardigheidsgevoel. Nou ja, dat had het kunnen worden en in Zweden leek het daar ook behoorlijk op.
Dat kwam zo.

In 1985 haalde de van oorsprong Poolse Danuta Danielsson stevig uit met haar tasje naar een neonazi, op het grote plein in Växjö, een stadje in zuid Zweden. De fotograaf Hans Runesson legde het legendarische moment vast. ‘Be the woman who whacks a neonazi on the head with her handbag’, spoorden de Zweden elkaar aan, wat een prima advies is.

Handtasstrijdster in brons

In 2015 bood kunstenares Susanna Arwin een bronzen standbeeld aan de stad Växjö, als monument voor de strijdlust van, in grote lijnen, elk mens, tegen onrechtvaardigheid. Het beeld toonde de handtasstrijdster van dertig jaar terug in volle glorie.
Maar het stadsbestuur van Växjö weigerde het beeld, omdat het zou ‘aansporen tot geweld’.

Tassendragers verenigt u!

De Zweden zijn niet direct beroemd om hun onverschilligheid. Ze vonden pijlsnel een zichtbare manier om terug te slaan: plotseling droegen vrijwel alle monumenten in Zweden een handtasje.
Natuurlijk volgden de politici die zich lieten fotograferen met handtas en daarbij dreigend uitriepen: ‘Wij zijn met velen!’.
Andere Zweedse steden lieten massaal weten dat zij dolgraag de tassenmepster van brons in hun stad wilden neerzetten, om burgerlijke moed en het gevoel van ‘genoeg is genoeg’ te prijzen en te stimuleren.

Gebruik je tas krachtig

Goed. Dit speelde allemaal drie jaar geleden in Zweden en ik ontdekte het nu pas. Maar als enige Damestasjeslezer ter wereld (voor zover ik weet) wil ik toch mijn verantwoordelijkheid pakken en je oproepen om je handtas altijd goedgemikt en krachtig in te zetten voor een rechtvaardige wereld. En als je geen tas draagt, draag dan op een andere manier bij aan een samenleving die hartelijk en plezierig is voor iedereen.

Meer weten over krachtig gebruik en de taal van je damestasje?
Boek me als Damestasjeslezer voor een lezing, workshop of evenement.

Geplaatst in damestasjeslezen, historie, meer dan tasjeslezen | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Red Hat Society dames laten hun tasjes lezen

Rode tassen, paarse tassen, tenminste 85% van de 70 dames in de zaal laat trots een gekleurde tas bungelen boven het hoofd. Dat is uitzonderlijk. De meeste groepen vrouwen dragen overwegend zwarte en bruine tasjes. Ik ben vandaag dan ook in bijzonder gezelschap: de Red Hat Society , het chapter van het hele Noorden nodigde me uit voor een lezing over Damestasjeslezen.

Wat zit er in hun tasje?

De dames zijn een dagje uit. Daar gaan ze plezier bij maken ook. Hun gekleurde tas duidt erop dat ze gerust gezien willen worden. Dat blijkt ook uit het enthousiasme waarmee gereageerd wordt op de bijzondere tassenweetjes die ik kan vertellen over damestasjes. Tussendoor verklappen ze me nog een heleboel nieuwe tassenverhalen. Wil je weten welke? Nodig me dan ook een keer uit voor een lezing of workshop Damestasjeslezen. Altijd een vrolijke boel.

Wat vinden ze van een middagje damestasjeslezen?

Op 29 september zag de zolderverdieping van Het Refter in Zwolle helemaal rood en paars. Ruim 70 dames van de Red Hat Society genoten van het damestasjeslezen door Yoeke. Zij vertelde over de geschiedenis van de tas, de verschillende modellen en materialen en wat de tassen zeggen over de draagster van de tas, en dan met name over de inhoud. Het is altijd weer een verrassing wat iedereen meedraagt en wat dit over de eigenaresse zegt. Na afloop kreeg iedereen het boekje Damestasjeslezen mee naar huis om het nog eens rustig na te lezen. We kijken terug op een geslaagde middag. Met dank aan Yoeke.
~ RHS Veerig Verder, chapter Zwolle ~

 

Geplaatst in damestasjeslezen | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Even zoeken in je tas

Dit schitterende bronzen standbeeld staat in het Russische Ekatarinaburg. Het geeft prachtig weer hoe wij, tassendragers, ons voelen als we na een drukke avond op zoek moeten naar onze sleutel, contactlenzendoosje, condoom of kauwgompje.

Voelen in je tas

De meeste vrouwen die ik ernaar vraag zeggen dat zij (net als ik trouwens) vooral ‘blind’ zoeken in hun tas. Hand erin steken terwijl je ogen nog op de weg of op een gesprekspartner zijn gericht, en rondgrabbelen tot je de contouren voelt van het voorwerp dat je nodig had en altijd onderin ligt.
En wie had gedacht dat zo’n dropje loskomt uit de rol en dan vocht aantrekt zodat het zich kan hechten aan tenminste drie andere voorwerpen?

Koelkastlampje – Win een workshop Damestasjeslezen

We kunnen trouwens ook moeilijk anders. De meeste tassenvoeringen zijn donker, zodat je er weliswaar de vlekken van je lekkende pen en opengevallen lipstick niet op ziet, maar ook alle andere voorwerpen in het duister liggen. Mijn moeder, die een buitengewoon verstandige vrouw is, stelt voor om een koelkastlampje in de opening van de tas te monteren. Kom op, tassenmakers! Is dat nou zo ingewikkeld?
Ik stel een workshop Damestasjeslezen voor 6 personen beschikbaar voor de tassenmaker die deze techniek eventjes toepast voor haar. Graag een klein zwart tasje met schouderband. En een lichtje.

Geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Familietasjes

familietasjesWe gingen op reis. Mijn ouders, mijn zus en ik. En pas toen we ergens zaten om een kopje koffie te drinken viel het me op. Alle drie, mijn moeder, mijn zus en ik, hadden we gekozen voor wat we in vaktermen noemen ‘een klein zwart schoudertasje’.

Wat zit er in die 3 tasjes

Zou je er een banaan naast leggen voor de maat, dan zou die precies in het achterste tasje passen en konden er nog een paar bananen bij in de andere twee. Wij gebruikten onze tasjes natuurlijk voor heel andere dingen. We droegen met ons mee wat we dachten nodig te hebben tijdens de reis, duhhh, vanzelfsprekend. Maar waren we onderweg gespot door een goede Damestasjeslezer, dan had die precies kunnen zien hoe we ons tot elkaar verhouden. Zonder ze te openen kan ik wel raden wat er in zit.

Het kleinste tasje

-Het kleinste tasje is van mijn moeder. Zij heeft een zeer respectabele leeftijd en heeft niet veel spullen meer nodig. De dingen die ze zelf kan doet ze wel zonder spul, de andere dingen vraagt ze aan ons. Aan de maat van haar tasje is te zien dat ze bereid is in zekere mate voor zich te laten zorgen. In haar tas zitten dus portemonnee, een kam, een zakdoek, misschien nog wat gezondheidsondersteuning, telefoon om foto’s mee te nemen zodat ze ook later nog van de reis kan doorgenieten.

Het grootste tasje

-Het grootste tasje is van mijn oudere zus. Zij draagt de meeste verantwoordelijkheid tijdens zo’n reis, want zij beheerst, als enige van ons allemaal, de kunst van het kaartlezen. Zij weet dus waar we heen gaan en regelt gemakshalve dan ook maar wanneer dat zal gebeuren. In haar tas portemonnee, aantekenboekje en potlood, sleutels, telefoon voor het routeprogramma, pleisters natuurlijk voor-je-weet-maar-nooit-bij-anderen-of-bij-jezelf (in die volgorde) en misschien nog iets voor persoonlijke verzorging: een keelsnoepje, ook om uit te delen, bijvoorbeeld.

Wedstrijdvraag

-Het flaptasje is van mij. Nu volgt de wedstrijdvraag. Wat heb ik bij me? En waarom? Kun je ook iets zeggen over de rol die ik tijdens deze familiereis op me neem? Gebruik de informatie die ik over de andere tasjes gaf en natuurlijk ook de informatie over Damestasjeslezen in het algemeen uit mijn boek en de site.
Stuur me een mailtje of reageer op facebook met een lijstje voorwerpen die je in mijn tas verwacht en schrijf er ook bij welke (symbolische) functie die voorwerpen hebben.
De inzender die het dichtst bij de werkelijkheid zit mag haar of zijn tasje omkieperen, om te laten lezen door me.

Ook interessante tassenwaarnemingen rond familietasjes?
Laat het me weten!
Altijd in voor een fijn tassenverhaal.

Geplaatst in damestasjeslezen, meer dan tasjeslezen | Getagged , , , | Een reactie plaatsen