“Eigenlijk ben ik al drie jaar van plan om jou een keer voor de klas te halen,” glunderde Josje Dormans, vakdocent tassenmaken aan het SintLucas Pro – opleiding voor Creatief Vakmanschap – in Boxtel tegen me.
En ik ben dolblij dat het er vandaag dan ook echt van kwam. Als gastdocent verzorgde ik een ochtend les over Krachttassen maken.
Dertig tassenmakers, tweede- en vierdejaars, mocht ik iets vertellen over de betekenis van de tas voor hun aanstaande klanten. De tassenmaker die goed luistert naar de speciale wensen van de klant kan immers veel voor haar of hem betekenen: die maakt een ‘Krachttas’. Een tas die ondersteuning biedt in het leven. Bij belangrijke veranderingen bijvoorbeeld, of om bepaalde karaktertrekken van jezelf te stimuleren of juist een beetje af te remmen.
De functies van de tas
In het kort gezegd: een tas heeft drie functies, die niet voor iedereen even belangrijk zijn.
1- Vervoersmiddel van spullen (van huis naar werk, school, kroeg of elders)
2- Houvast (een draagbare mini privé-ruimte in de wijde wereld)
3- Stijlsignaal (de tas weerspiegelt iets van je eigen stijl en identiteit).
Als die drie functies goed vervuld worden door de tas, op de manier die helemaal past bij de draagster (M/V) ervan, dan heb je een echte Krachttas. Met een vragenlijst (hmmm, nog wel wat dingen aan bijstellen denk ik zo) gaan de tassenmakers-in-opleiding nu in tweetallen uitzoeken wat voor tas de beste ondersteuning biedt aan hun klant. De docenten aan de opleiding vinden het geen enkel probleem om zich beschikbaar te stellen als oefenklant.
Ik ook niet trouwens! Voor mij gaan Floris en Loes aan de slag. Je ziet ze op de foto al druk overleggen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik straks een prachtige handgemaakte krachttas heb die helemaal bij me past. No pressure…
Certificaat Krachttassenmaker
Voor de studenten is het dan nog een keer spannend: over twee maanden moet hun Krachttas af zijn en presenteren ze die voor de klas. Ik ben er dan weer bij om ze te examineren. Wat is bijvoorbeeld hun beweegreden om er een schoudertas van te maken? Of om te kiezen voor groen leer? Voor een dubbele sluiting, buitenvakjes of een kleurige voering? En is de kersverse eigenaar van de handgemaakte tas er helemaal blij mee? Waarom?
Wie het principe van Krachttassenmaken voldoende in de vingers heeft krijgt vervolgens een certificaat Krachttassenmaker.
Nog een keer feest voor mij dus, want ik vind het geweldig leuk om voor de klas te staan. En natuurlijk ook om mijn inzichten uit Damestasjeslezen op deze manier toegepast te zien worden!