Krachttassen maken

yoekevoordeklas tassenmakersgastdocente damestasjeslezen Yoeke Nagel“Eigenlijk ben ik al drie jaar van plan om jou een keer voor de klas te halen,” glunderde Josje Dormans, vakdocent tassenmaken aan het SintLucas Pro – opleiding voor Creatief Vakmanschap – in Boxtel tegen me.
En ik ben dolblij dat het er vandaag dan ook echt van kwam. Als gastdocent verzorgde ik een ochtend les over Krachttassen maken.
Dertig tassenmakers, tweede- en vierdejaars, mocht ik iets vertellen over de betekenis van de tas voor hun aanstaande klanten. De tassenmaker die goed luistert naar de speciale wensen van de klant kan immers veel voor haar of hem betekenen: die maakt een ‘Krachttas’. Een tas die ondersteuning biedt in het leven. Bij belangrijke veranderingen bijvoorbeeld, of om bepaalde karaktertrekken van jezelf te stimuleren of juist een beetje af te remmen.

De functies van de tas

In het kort gezegd: een tas heeft drie functies, die niet voor iedereen even belangrijk zijn.

1- Vervoersmiddel van spullen (van huis naar werk, school, kroeg of elders)
2- Houvast (een draagbare mini privé-ruimte in de wijde wereld)
3- Stijlsignaal (de tas weerspiegelt iets van je eigen stijl en identiteit).

Als die drie functies goed vervuld worden door de tas, op de manier die helemaal past bij de draagster (M/V) ervan, dan heb je een echte Krachttas. Met een vragenlijst (hmmm, nog wel wat dingen aan bijstellen denk ik zo) gaan de tassenmakers-in-opleiding nu in tweetallen uitzoeken wat voor tas de beste ondersteuning biedt aan hun klant. De docenten aan de opleiding vinden het geen enkel probleem om zich beschikbaar te stellen als oefenklant.
Ik ook niet trouwens! Voor mij gaan Floris en Loes aan de slag. Je ziet ze op de foto al druk overleggen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik straks een prachtige handgemaakte krachttas heb die helemaal bij me past. No pressure…

Certificaat KrachttassenmakerboekDamestasjeslezen

Voor de studenten is het dan nog een keer spannend: over twee maanden moet hun Krachttas af zijn en presenteren ze die voor de klas. Ik ben er dan weer bij om ze te examineren. Wat is bijvoorbeeld hun beweegreden om er een schoudertas van te maken? Of om te kiezen voor groen leer? Voor een dubbele sluiting, buitenvakjes of een kleurige voering? En is de kersverse eigenaar van de handgemaakte tas er helemaal blij mee? Waarom?
Wie het principe van Krachttassenmaken voldoende in de vingers heeft krijgt vervolgens een certificaat Krachttassenmaker.
Nog een keer feest voor mij dus, want ik vind het geweldig leuk om voor de klas te staan. En natuurlijk ook om mijn inzichten uit Damestasjeslezen op deze manier toegepast te zien worden!

Over yoekenagel

Yoeke Nagel ontdekte en ontwikkelde Damestasjeslezen vanaf 2007. 'Kijk in een damestas en je kijkt in de ziel van een vrouw,' is haar uitgangspunt. In 2008 verscheen haar boek hierover bij A3boeken: Damestasjeslezen - het orakel dat je met je meedraagt. In haar werk als damestasjeslezer combineert zij haar jarenlange journalistieke ervaring en achtergrond als psychosociaal therapeut. NLP, systeemopstellingen en symboolduiding vormen de basis van Damestasjeslezen. Yoeke Nagel is beschikbaar voor inspirerende teambuildings, vrolijke lezingen en gezellige workshops voor vrouwen en mannen. Ook Broekzakkijken en Portemonneelezen komen aan de orde.
Dit bericht is geplaatst in damestasjeslezen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *