Mannen & vrouwen en hun tas

tassenBinnenkort organiseer ik een workshopdag voor tassenmakers: Krachttassen maken. Daarbij passen we de principes van ‘Damestasjeslezen’ toe op het maken van een nieuwe tas. Op zo’n manier dat zo’n tas een krachttas wordt, een tas die je ondersteuning biedt in het dagelijks leven – een ondersteuning die verder gaat dan het vervoeren van je spullen!
In het kader daarvan sprak ik met tassenmaker Martijn de Rijke, die ook graag herentassen maakt.

WAT ZIT ER IN EEN MANNENTAS

Shoptalk! Altijd leuk. Ja! Mannen en vrouwen zijn anders in hun tasgebruik. In een mannentas zitten bijvoorbeeld minder vaak puur symbolische voorwerpen: de meeste spullen worden ook echt dagelijks gebruikt. Telefoon, i-pad, pen, multitool. Die laatste zit er alleen in voor de symbolische betekenis ervan. Met een multitool voelt een man zich zelfstandig. Mocht er ergens een schroefje moeten worden aangedraaid, dan is hij je man. Ook al is dat nog nooit gebeurd.
Een vrouw daarentegen geeft vaak al tamelijk snel toe dat een groot deel van haar tasinhoud vooral emotionele waarde heeft voor haar. Het duplomannetje van haar kleuter, de kapotte sleutelhanger van de Eiffeltoren, de zes kleuren lipstick…

TASLOZE KOFFIE

Maar er is nog een belangrijk verschil.
Ik zag het de volgende dag tijdens een grafische workshop waar zowel mannen als vrouwen aan deelnamen. Daar nam ik deze foto. In de pauze zie je het meteen: op de stoelen blijven de mannentassen liggen. Robuuste rugzakken, laptoptassen zelfs. De dragers ervan, mannen dus, gaan tasloos de koffiepauze in.
De vrouwen nemen hun tas mee naar de koffieruimte.
Niet omdat ze hun mededeelnemers niet vertrouwen als hun tas daar onbewaakt ligt in de lege zaal. Nee, zij hebben hun tas bij zich zodat ze compleet zijn, al hun spullen bij zich hebben en, in essentie, wat aanspraak hebben.
Een man drinkt z’n koffie desnoods in eenzaamheid en nog tasloos ook. Als hij straks terugkomt heeft zijn tas zelfstandig een taak volbracht: die van geurvlag, waarmee hij z’n plekje gereserveerd houdt.

Over yoekenagel

Yoeke Nagel ontdekte en ontwikkelde Damestasjeslezen vanaf 2007. 'Kijk in een damestas en je kijkt in de ziel van een vrouw,' is haar uitgangspunt. In 2008 verscheen haar boek hierover bij A3boeken: Damestasjeslezen - het orakel dat je met je meedraagt. In haar werk als damestasjeslezer combineert zij haar jarenlange journalistieke ervaring en achtergrond als psychosociaal therapeut. NLP, systeemopstellingen en symboolduiding vormen de basis van Damestasjeslezen. Yoeke Nagel is beschikbaar voor inspirerende teambuildings, vrolijke lezingen en gezellige workshops voor vrouwen en mannen. Ook Broekzakkijken en Portemonneelezen komen aan de orde.
Dit bericht is geplaatst in damestasjeslezen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *