Zwart of bruin tasje

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik zwarte tassen gebruikt. Nou ja, soms met een kleuraccent hier of daar, of met een verrassende voering. Maar in grote lijnen: zwart.
Als Damestasjeslezer heb ik natuurlijk ook zorgvuldig onderzocht waarom dat zo is. Wat bezielt mensen om een zwart tasje te dragen? Wat zegt het over je karakter?
Ik vroeg het honderden vrouwen en kreeg vrijwel altijd hetzelfde antwoord: ‘Zwart is een neutrale kleur, lekker makkelijk.’ En zo heb ik het zelf ook altijd ervaren. Mensen met een zwarte tas willen gewoon hun gang gaan, hoeven niet zo nodig op te vallen (behalve als je een glimmende laktas met een hoop bling draagt, maar dat is een ander verhaal) en zijn praktisch ingesteld. Dat geldt nog eens extra voor vrouwen die kiezen voor wat je in vaktermen zou noemen: ‘een klein zwart tasje‘. Het verkleinwoord voor ’tas’ komt trouwens bijna altijd terug als de tas zwart is.

Bruine tas

Maar vroeg ik vrouwen die kozen voor een bruine tas naar hun beweegredenen, dan kreeg ik antwoorden die erg leken op het zwartetasargument: Een bruine tas past overal bij en hij valt niet zo op.’ Jarenlang heb ik ermee geworsteld. De motivatie van vrouwen om een bruine tas te kiezen lijkt zo veel op het argument van de overtuigde zwartetassendraagster dat ik niet goed de vinger kon leggen op het subtiele verschil. Wat maakt dat de ene vrouw beslist geen zwart tasje wil en de andere vrouw erbij zweert en nog niet dood gevonden wil worden met een bruine tas?

Bruin past overal bij

Gisteren heb ik een levensveranderende aankoop gedaan. Op een rommelmarkt (dat heet tegenwoordig ‘Luikse markt’, ongeacht de stad waar het kraamgebeuren plaatsvindt) kocht ik een nieuwe, brandschone, maar gebruikte tas. Een bruine. Mijn eerste bruine na mijn schooltas, zo’n veertig jaar geleden. Het was een opwelling, dat geef ik toe. Mijn zwarte heeft al een tijd een kapot naadje en ik kwam er niet toe om ‘m te laten repareren zodat hij alsmaar pennen lekt. Ik ben dus sinds een etmaal een bruinetassendraagster. En nu snap ik het eindelijk, geloof ik. Het verschil tussen een zwart tasje en een bruine tas zit ‘m in dat zinnetje …past overal bij.’

Provocerend zwarte tas

Ik ben veranderd. Ik vind het helemaal niet meer zo erg om ergens bij te passen. Op de middelbare school, de tijd van mijn vorige bruine tas, was ik me ook heel puberbewust van het harde sociale principe: je past er bij of je past er niet bij. Destijds koos ik er op zeker moment voor om dat bruine ‘overal bijpassen’ aan de kant te zetten. Zoals dat hoort op dit leeftijd. De dapperen droegen toen al een provocerend zwarte schooltas. Die hadden schijt aan wat er van hen verwacht werd en gingen gewoon hun eigen gang. Voor mij duurde het even voordat ik dat ook durfde.

Het verschil tussen bruin en zwart

Als Damestasjeslezer met deze totaal nieuwe en kakelverse bruinetas-ervaring en die oude bruinetas-herinnering denk ik nu dat het verschil tussen een bruine tas en een zwart tasje dit is:

-Vrouwen met een zwart tasje zijn zelfbewuste types die graag ongestoord hun eigen gang gaan, hun eigen ideeen ontwikkelen en praktisch ingesteld zijn. Ze staan voor wat ze ondernemen en vertellen daar graag over als je ze ernaar vraagt. Ze noemen hun tas ’tasje’ om zijn functie te relativeren. Tas heeft een grote ‘vervoersmiddelfunctie’.*)

-Vrouwen met een bruine tas zijn zelfbewuste types die ook wel achter de coulissen hun eigen gang willen gaan. Ze zijn zich bewust van hun sociale omgeving en willen daar graag rekening mee houden. Ook zij zijn praktisch ingesteld en het kost ze dan ook geen moeite om ook eens iets voor een ander te doen. Ze gebruiken geen verkleinwoord voor hun bruine tas uit respect en loyaliteit: tas heeft een grote ‘vriendinfunctie’.*)

*) Meer over de drie functies van de tas vind je hier.

Wat denk jij over bruin of zwart tasje?

En nou brand ik natuurlijk van nieuwsgierigheid. Wat denk jij? Ben je er eentje van zwart of bruin tasje? En herken jij jezelf in deze botte globale typering (die natuurlijk sowieso mank gaat omdat je mensen niet in zulke hokjes kunt douwen)? Of zie ik iets heel erg over het hoofd?
Laat het me weten, alsjeblieft. Mail me even met jouw visie op het verschil tussen het bruine en het zwarte tasje – en wat die keuze zegt over het karakter van de draagster ervan.

Over yoekenagel

Yoeke Nagel ontdekte en ontwikkelde Damestasjeslezen vanaf 2007. 'Kijk in een damestas en je kijkt in de ziel van een vrouw,' is haar uitgangspunt. In 2008 verscheen haar boek hierover bij A3boeken: Damestasjeslezen - het orakel dat je met je meedraagt. In haar werk als damestasjeslezer combineert zij haar jarenlange journalistieke ervaring en achtergrond als psychosociaal therapeut. NLP, systeemopstellingen en symboolduiding vormen de basis van Damestasjeslezen. Yoeke Nagel is beschikbaar voor inspirerende teambuildings, vrolijke lezingen en gezellige workshops voor vrouwen en mannen. Ook Broekzakkijken en Portemonneelezen komen aan de orde.
Dit bericht is geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Zwart of bruin tasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *