Handtasstrijdster

De handtas is een symbool voor strijdlust en rechtvaardigheidsgevoel. Nou ja, dat had het kunnen worden en in Zweden leek het daar ook behoorlijk op.
Dat kwam zo.

In 1985 haalde de van oorsprong Poolse Danuta Danielsson stevig uit met haar tasje naar een neonazi, op het grote plein in Växjö, een stadje in zuid Zweden. De fotograaf Hans Runesson legde het legendarische moment vast. ‘Be the woman who whacks a neonazi on the head with her handbag’, spoorden de Zweden elkaar aan, wat een prima advies is.

Handtasstrijdster in brons

In 2015 bood kunstenares Susanna Arwin een bronzen standbeeld aan de stad Växjö, als monument voor de strijdlust van, in grote lijnen, elk mens, tegen onrechtvaardigheid. Het beeld toonde de handtasstrijdster van dertig jaar terug in volle glorie.
Maar het stadsbestuur van Växjö weigerde het beeld, omdat het zou ‘aansporen tot geweld’.

Tassendragers verenigt u!

De Zweden zijn niet direct beroemd om hun onverschilligheid. Ze vonden pijlsnel een zichtbare manier om terug te slaan: plotseling droegen vrijwel alle monumenten in Zweden een handtasje.
Natuurlijk volgden de politici die zich lieten fotograferen met handtas en daarbij dreigend uitriepen: ‘Wij zijn met velen!’.
Andere Zweedse steden lieten massaal weten dat zij dolgraag de tassenmepster van brons in hun stad wilden neerzetten, om burgerlijke moed en het gevoel van ‘genoeg is genoeg’ te prijzen en te stimuleren.

Gebruik je tas krachtig

Goed. Dit speelde allemaal drie jaar geleden in Zweden en ik ontdekte het nu pas. Maar als enige Damestasjeslezer ter wereld (voor zover ik weet) wil ik toch mijn verantwoordelijkheid pakken en je oproepen om je handtas altijd goedgemikt en krachtig in te zetten voor een rechtvaardige wereld. En als je geen tas draagt, draag dan op een andere manier bij aan een samenleving die hartelijk en plezierig is voor iedereen.

Meer weten over krachtig gebruik en de taal van je damestasje?
Boek me als Damestasjeslezer voor een lezing, workshop of evenement.

Over yoekenagel

Yoeke Nagel ontdekte en ontwikkelde Damestasjeslezen vanaf 2007. 'Kijk in een damestas en je kijkt in de ziel van een vrouw,' is haar uitgangspunt. In 2008 verscheen haar boek hierover bij A3boeken: Damestasjeslezen - het orakel dat je met je meedraagt. In haar werk als damestasjeslezer combineert zij haar jarenlange journalistieke ervaring en achtergrond als psychosociaal therapeut. NLP, systeemopstellingen en symboolduiding vormen de basis van Damestasjeslezen. Yoeke Nagel is beschikbaar voor inspirerende teambuildings, vrolijke lezingen en gezellige workshops voor vrouwen en mannen. Ook Broekzakkijken en Portemonneelezen komen aan de orde.
Dit bericht is geplaatst in damestasjeslezen, historie, meer dan tasjeslezen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *