Een interview met mij over Damestasjeslezen in Vrouw, de bijlage van de Telegraaf.
Tassenlezeres leest ziel vrouw
Vooral de inhoud van de tas is belangrijk, Nagel ’leest’ daarin de ziel van een vrouw. „Het is voor jou blijkbaar noodzakelijk gereedschap om te overleven in de wereld. Je kunt er ongestoord mee uitdrukken wie je bent. Meer dan met kleding, daarbij denk je nog: wat zullen anderen ervan vinden?”
Ook de verslaggeefster moet eraan geloven. Een wegrollend deodorantbusje trekt onmiddellijk haar aandacht. „Die wijst erop dat je opvallend wilt kunnen zijn, maar dat lukt je niet altijd.” De portemonnee die niet meer helemaal heel is, zou wijzen op geldproblemen. „Waar is het gebleven dat geld? Een nieuwe portemonnee kopen, of beter nog, de oude repareren, helpt je om zuiniger te zijn.”
Leefgruis
In de tas treft ze weinig ’leefgruis’ aan, zoals kruimels en stof, en dat is een goed teken volgens de tasjeslezer. „Vaak geldt: hoe meer last van stress, hoe meer leefgruis.” Ook verdubbelingen zijn van betekenis. „Een pen duidt op de behoefte je mening te geven. Maar als je meer pennen in je tas hebt, kun je soms dingen zeggen waarvan je later spijt hebt. Lipgloss heeft te maken met communicatievormen. Je kunt de dingen net iets eleganter uitdrukken dan je bedoelt. Dat kan heel verstandig zijn, daarmee jaag je mensen niet gelijk de stuipen op het lijf.” De schaar moet uiteindelijk op een meer centrale plek komen te liggen, over de agenda heen, om het doorhakken van knopen gemakkelijker te maken.
Vrouwen verschuilen zich vaak achter de functionaliteit van de spullen in hun tas, maar dat is onzin, vindt Nagel. „Gemiddeld zitten er 32 voorwerpen in een tas, maar we halen er op een dag op zijn hoogst acht dingen uit. Acht voorwerpen in je tas hebben is dus redelijk, 32 niet. Je ziet wel dat vrouwen van boven de veertig vaak minder bij zich hebben. Ze krijgen steeds meer zelfvertrouwen. Gaat er iets mis met mijn plannen? Ik red me wel.”
Kijk op www.yoeke.com voor meer informatie.