Mannen dragen geen tassen

“Gelukkig heb ik altijd mijn multitool bij me.”

“Zou het misschien genetisch bepaald zijn dat vrouwen zoveel spullen met zich meedragen, terwijl mannen aan hun broekzakken genoeg hebben?” vroeg een deelneemster aan de workshop Damestasjeslezen in Zwolle zich af.

Jagers en verzamelaars

Hmmmmm! Zou best eens kunnen. Stammen we immers niet af van de jagers-verzamelaars uit de oertijd? Daarin waren vrouwen de verzamelaars. We gingen erop uit om een dierenhuid, mand of andere vorm van ‘oerdamestas’ vol te krijgen met bessen of noten, vruchten of voedzame maden en zo. Een volle tas betekende het verschil tussen leven en dood voor de hele gemeenschap, inclusief de kinderen.

Man met multitool

Die houding – alsof het gaat over een zaak van leven en dood – zie ik veel terug bij vrouwen die spreken over hun tas-met-inhoud.
‘Ik moet dit bij me hebben, want anders…’ hoor ik vaak een zin beginnen.
Want anders… wat? Nou, niks meer, tegenwoordig. Anders koop je er eentje. Of je doet het zonder. Je tas vol stoppen is niet meer van levensbelang. Maar het voelt nog steeds wel zo.
En de mannen dan? Dat waren de jagers. Ze moesten snel kunnen bewegen, geen lasten bij zich dragen. “Ik heb alleen maar een multitool in m’n zak,” verklappen mannen me soms met enige trots, als ze weten dat ik belangstelling heb voor damestas en herenbroekzak.
“Dat is altijd handig. Voor als eh…” En dan zwijgt hij even. Voor wanneer dan? Voor als hij een wolharige mammoet wil opensnijden? Een sabeltanttijger moet villen?
“Nou ja, voor als ik ‘m een keer nodig heb. De afgelopen jaren niet, maar je weet maar nooit…” Ook voor de mannen voelt het kennelijk alsof ze ab-so-luut een multitool bij zich moeten hebben. Voor het geval dat.

Ouder dan het jaar nul

Hmmmm… ┬áZou het waar zijn? Zouden we inderdaad door onze genen gefopt worden tot het rondsjouwen van voorwerpen die we al duizenden jaren niet meer nodig hebben? Dat werpt wel een heel ander licht op materialisme en onze onbedwingbare hang naar spulletjes: zooooo ouder dan het jaar nul!

Meer weten over wat er in damestas en herenbroekzak zit – en wat dat zegt over de vrouw of man die die spullen met zich meedraagt? Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop voor je vriendinnen of je collega’s. Bekijk hier de details.

Over yoekenagel

Yoeke Nagel ontdekte en ontwikkelde Damestasjeslezen vanaf 2007. 'Kijk in een damestas en je kijkt in de ziel van een vrouw,' is haar uitgangspunt. In 2008 verscheen haar boek hierover bij A3boeken: Damestasjeslezen - het orakel dat je met je meedraagt. In haar werk als damestasjeslezer combineert zij haar jarenlange journalistieke ervaring en achtergrond als psychosociaal therapeut. NLP, systeemopstellingen en symboolduiding vormen de basis van Damestasjeslezen. Yoeke Nagel is beschikbaar voor inspirerende teambuildings, vrolijke lezingen en gezellige workshops voor vrouwen en mannen. Ook Broekzakkijken en Portemonneelezen komen aan de orde.
Dit bericht is geplaatst in damestasjeslezen, Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Mannen dragen geen tassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *