Damestasjeslezen werd geboren uit wanhoop.
“M’n hoofd zit propvol,” klaagde ik in 2007, een woelige periode van m’n leven.
“En je tas ook,” merkte mijn partner op.
“Je sleept steeds meer met je mee naarmate je het moeilijker krijgt. Kieper nou eerst eens die tas leeg en kijk eens wat je allemaal bij je draagt! En waarom eigenlijk?”
Niet leuk om toe te geven: hij had gelijk.
Drie pootjes aan de tas
Geïnspireerd door mijn ervaring met en kennis van familieopstellingen, orakeltechnieken en klassieke symboolduiding ontstond op dat moment de edele kunst van het damestasjeslezen. De kenner zal nog steeds die drie pootjes nog kunnen herkennen in wat inmiddels bekend is geworden als Damestasjeslezen.
– Symboolduiding
De voorwerpen in tas of broekzak blijken te duiden zoals destijds de beroemde psychiater Carl Gustav Jung de symbolische betekenis van droombeelden wist te duiden.
– Systeemopstellingen
Het grillige patroon waarin de voorwerpen uit een tas rollen als die omgekieperd worden blijkt met de basisprincipes van Systeemopstellingen, zoals Bert Hellinger die bekend maakte in Europa, iets te zeggen over hoe levensthema’s elkaar beïnvloeden.
– Klassieke orakeltechniek
Klassieke orakeltechnieken zoals die ook worden gebruikt bij het lezen van theeblaadjes, koffiedik, schelpen of caviadarmen, completeren het wortelstelsel van Damestasjeslezen.
Maar waarom eigenlijk damestassen lezen?
Waarom Damestasjeslezen, terwijl er al zoveel technieken bestaan om tot zelfinzicht te komen? Nou kijk. Veel van die technieken zijn gebaseerd op kennis uit andere culturen, ontstaan in een andere natuur. Die contextuele verschillen maken dat we er hier, in het westen, vaak de ballen van snappen.
Wat weten wij nog van de vlucht van de zwaluw en de groei van de eik?
Niks. Maar wij, westerlingen, consumenten, cognitief ingestelden, wij weten iets van spulletjes. We kunnen onze materialistische levenshouding afkeuren, terecht trouwens, maar we weten wel veel van spulletjes. Logisch dus om dan ook spulletjes te gebruiken als natuurlijke basis voor een orakeltechniek. Damestasjeslezen.
Over geschiedenis gesproken:
Het is heel interessant om te zien hoe de afmetingen, draagwijze en materiaalkeuze van de damestas verklapt wat de positie van vrouwen is in een bepaalde periode of andere cultuur! Hitchcock en Freud kenden het geheim van de damestas en lieten hier en daar iets van die tassenkennis doorschemeren. De tassen van het koningshuis onderscheiden zich kenmerkend van die van de gewone mens. En wie het boek ‘Godinnen in elke vrouw’ kent zal graag meer willen weten over welke tassen er allemaal in elke vrouw schuilen en wat dat over de draagster ervan zegt.
Wie er meer over wil weten kan het boek lezen of, nog veel leuker natuurlijk, een lezing, workshop of individueel consult regelen met Yoeke Nagel.
Vreemd compliment:
namaak damestasjeslezersZoals alles wat van waarde is gejat kan worden, zijn er ook mensen aan de loop gegaan met Damestasjeslezen. Iemand heeft me uitgelegd dat ik het maar als compliment moet beschouwen dat er inmiddels columns worden geschreven en zelfs optredens worden gedaan die ‘Tassenlezen’ heten. Ze zijn gebaseerd op mijn boek, maar de heldere gedragscode die erin beschreven staat is kennelijk ook al niet gelezen. Mensen worden erbij geschoffeerd, spullen worden verheerlijkt en keuzes worden belachelijk gemaakt. Blij ben ik er niet mee, omdat er onder de naam Damestasjeslezen nu dus ook heel wat flauwekul wordt verkondigd. Informeer rustig even bij mij als je wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt bij een tassenlezer van bedenkelijk allooi.